Powered By Blogger

субота, 15. октобар 2011.

CIRKUS LIANA & NANDO & RINALDO ORFEI - CIRCO LIANA & NANDO & RINALDO ORFEI - ITALIA - ex Yugoslavia tour 1966. ...


Nisam bio svedok jer sam se tek rodio te davne 1966. godine,
ali po pričama tada je na prostoru ispod Kalemegdanske tvrđave
gostovao prvi strani cirkus u posleratnoj Jugoslaviji i bio je to upravo
Italijanski cirkus ''LIANA i NANDO ORFEI'' ...


2 коментара:

  1. VEOMA SE DOBRO SEĆAM TOG FAMOZNOG ZA NAS U TO DOBA NEVIĐENOG CIRKUSA. U NOVOM SADU JE BIO POSTAVLJEN NA MESTU DANAŠNJIH OTVORENIH BAZENA A CEO GRAD PA I AUTOBUSI SU BILI IZLEPLJENI ZA NAS DO TADA NEVIĐEN ŠARENIM PRELEPIM OGROMNIM PLAKATAMA KOJI SU NE SAMO NAJAVLJIVALI GOSTOVANJA TOG SPEKTAKULARNOG CIRKUSA, VEĆ SU SVOJOM LEPOTOM I LUKSNOM ŠTAMPOM PRIVLAČILI SVAČIJI POGLED. BIO SAM TADA SREDNJOŠKOLAC I SEĆAM SE DA SU IMALI ARENU ZA NASTUP KOJA SE DIZALA KADA SU BILE TAČKE SA ŽIVOTINJAMA. JOŠ DUGO POSLE TOGA SPONJILI SMO TAJ VELIKI ČAROBNI CIRKUS GDE SE POJAVILA I MAJKA LIANE NANDA I RINALDA ORFEI.
    TO JE ZA TAJ CIRKUS BIO PRVI I NAŽALOST I POSLEDNJE GOSTOVANJE NA NAŠIM PROSTORIMA JER TADA JE DOŠLA VELIKA MOIRA ORFEI KOJA JE NEKOLIKO PUTA GOSTOVALA DO SAMOG POČETKA RATA U HRVATSKOJ GDE SE TADA UPRAVO NALAZILA U NOVOM SADU, I PO IZBIJANJU TOG NESRETNOG RATA OTIŠLI SU ZAUVEK I VIŠE SE NIKADA NISU VRAĆALI U NAŠU ZEMLJU NAŠ GRAD. NAŽALOST MIOIRA JE UMRLA SKORO KAO I NANDO ORFEI A LIANA I RINALDO SU U ŽIVOTU I VODE SVAKI SVOJ VELIKI CIRKUS. KRALJICA MOIRA ORFEI JE IZA SEBE OSTAVILA DVE GENERACIJE KOJE SE BAVE I VLASNICI SU I DANAS VELIKOG CIRKUSA KOJA NIKADA NEĆE PROMENITI IME ZAUVEK ĆE NOSITI IME KRALJICE ITALIJANSKOG CIRKUSA "CIRCO MOIRA ORFEI"
    TOLIKO OD MENE O CIRKUSKOJ PORODICI ORFEI KOJA ĆE NADAM SE JOŠ MNOGO GODINA POSTOJATI IAKO KOD NAS VIŠE NE DOLAZI NITI JEDAN CIRKUS ZBOG ZABRANE DRESURE ŽIVOTANJA U NAŠOJ ZEMLJI. A KAKAV JE CIRKUS BEZ ŽIVOTINJA... ??? MNOGO LEPIH POZDRAVA.

    ОдговориИзбриши